Waar moet je op letten bij het afsluiten van een leasecontract?

Het wordt steeds populairder om een auto te leasen, en dan met name zakelijk leasen. Je kunt rijden in jouw droomauto zonder hiervoor een vermogen voor neer te leggen. Maar hier komt meer bij kijken dan alleen een auto uitzoeken. Je moet er namelijk goed over nadenken en zorgen dat je er later geen spijt van krijgt. Hieronder geven wij jou een aantal tips waar je op kunt letten tijdens het afsluiten van een leasecontract. 

Tip 1: Verdiep je in verschillende leasevormen

Voor ondernemers bestaan er een aantal verschillende leasevormen. Zo heb je financial lease: een leasevorm waarbij je meteen economisch eigenaar bent van de auto. Je moet zelf de verzekering en het onderhoud betalen, maar na het contract is de auto helemaal van jou. Ook heb je occasion lease: de auto blijft van de leasemaatschappij en deze betalen ook de verzekering en het onderhoud voor je. Na het contract moet je de auto weer inleveren bij de leasemaatschappij. De derde optie is om een auto te shortleasen. Zoals de naam al doet vermoeden lease je een auto voor een korte periode. Handig wanneer je tijdelijk extra personeel in dienst hebt. 

Tip 2: Weet welk bedrag je moet betalen

Een auto is een ideale uitvinding voor ondernemers. Je kunt rijden in een goede auto zonder meteen een flink bedrag uit te geven. Hierdoor houd je geld over dat je kunt investeren in andere zaken van jouw onderneming. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in het bedrag dat je gaat betalen. Want, hoe is het bedrag opgebouwd en uit hoeveel rente bestaat het? En wat gebeurt er als je vroegtijdig het leasecontract stopzet? 

Tip 3: Lees de voorwaarden door

Aan ieder contract dat je afsluit kleven bepaalde rechten en plichten. Zo ook bij een leasecontract. Deze rechten en plichten staan vaak omschreven in de voorwaarden. Voordat je een krabbel zet onder het leasecontract, is het belangrijk om de voorwaarden eens goed door te nemen. Zo weet je dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het leasen van een auto.

Tip 4: Specificaties van de auto

Een droomauto zoals de Volvo XC60 lease je dan wel binnen een paar stappen, maar voldoet deze auto ook aan jouw wensen? Check bijvoorbeeld de technische snufjes die op de auto zitten, zoals de airconditioning, navigatiesysteem en parkeersensoren, maar ook de eigenschappen van de auto zoals de cilinderinhoud. Al deze punten moeten ook vermeld komen te staan in het leasecontract.  

Tip 5: Bijtelling

Als je meer dan vijfhonderd kilometers maakt voor privéritjes, kom je in aanmerking voor bijtelling. Houd hier rekening mee als je een zakelijk leasecontract gaat afsluiten. Is dit voor jou niet het geval en maak je zeker weten minder dan vijfhonderd kilometer in het jaar? Dan moet je dit kunnen aantonen aan de hand van een rittenregistratie.