Hoe verzeker je kunst?

Kunst is een breed begrip. Standbeelden tot schilderijen, er zijn veel verschillende soorten kunst. Het kan ook al snel bepalend zijn in de sfeer en decoratie van je huis. Ben jij nou een liefhebber van kunst of ben je geïnteresseerd in kunst kopen? Dan is het wel handig om te weten hoe je kunst moet verzekeren. En hier lees je hoe!

Kunst verzekeren via inboedel 

In de meeste gevallen valt kunst gelukkig onder de inboedelverzekering. Hierdoor ben je bijvoorbeeld verzekerd als je te maken krijgt met een brand in huis, diefstal, wateroverlast, zware stormen boven windkracht 7 en bij schroeien en smelten. Al deze schades worden verzekerd door de verzekeraar, maar en zijn ook een paar soorten schades die vaak niet onder de inboedelverzekering vallen. Dit gaat om schades die bijvoorbeeld expres zijn veroorzaakt. En in de uiterste gevallen zoals natuurgeweld of oorlog zal je kunst ook niet verzekerd worden. 

Kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering kan misschien ook wat voor je zijn. Bij zo’n verzekering zijn kunstwerken die jij in bezit hebt ook buitenshuis verzekerd. Zo is je kunst nog beter beschermd tegen mogelijke ongelukken. Denk bijvoorbeeld aan schade tijdens het verhuizen van je kunst naar je nieuwe huis. Met een inboedelverzekering zou dit niet gedekt worden, omdat het ongeval buitenshuis gebeurt. Maar met deze kostbaarhedenverzekering wordt het dus wél gedekt en dat kan een prettig idee zijn.

Hoe weet je wat je moet verzekeren? 

Het is volledig aan jezelf om te bepalen wat jij verzekerd wil hebben. Wanneer je bijvoorbeeld niet voor al je kunst verzekerd wil zijn, is het misschien handig om te checken welke kunst echt veel waard is en om deze dus wél te verzekeren. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende inboedelverzekering? Dan ben vaak verzekerd op dagwaarde, wat betekent dat je bij diefstal of schade de restwaarde terugkrijgt. Dus niet wat die in het kunstwerk winkel waard was. 

Overige verzekeringen

Stel, je gaat kunst huren voor bijvoorbeeld een feestje. In dat geval is een verzekering niet nodig. Het kunstwerk wordt in de meeste gevallen namelijk al verzekerd door de kunstuitleen zelf. Maar bij gekochte kunst is een verzekering ten zeerste geadviseerd. Je kunt er voor kiezen om all risk verzekerd te worden, dit kan bij verschillende instanties die zich specialiseren in kunstverzekeringen. Sommige bieden een verzekering aan voor je hele collectie aan kunstwerken, maar ook specifieke exemplaren. Ook bieden deze gespecialiseerde kunstverzekeraars veel meer aan dan de gemiddelde verzekeraar. Bijvoorbeeld bij waardevermindering na herstel dekken zij de waardevermindering.