Strenge voorwaarden voor nieuwbouw

We weten natuurlijk allemaal dat het milieu steeds verder achteruit gaat. Maar daar kunnen we met z’n allen wat aan doen. Als je alleen al kijkt naar huizen van nu en vroeger. Hierin zie je ontzettend veel verschillen, bijvoorbeeld in de mate van isolatie. Kook jij bijvoorbeeld op gas of elektriciteit? Heb je een houtkachel of een gaskachel? Zo zijn er allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je milieubewust wil leven. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt en wat de voorwaarden zijn voor een nieuwbouwwoning? Lees dan vooral verder. 

BENG-eisen

Of je nou wel of niet milieubewust wil leven: er zijn sowieso een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo moeten alle nieuwe gebouwen een ‘bijna energie neutraal gebouw’ zijn. Dit worden ook wel de BENG-eisen genoemd. Maar wat houden die eisen precies in? Deze eisen bestaan uit drie onderdelen: energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en het aandeel van hernieuwbare energie. Bij de energiebehoefte worden de verwarming en koeling bij elkaar opgeteld. Hierbij wordt er ook gekeken naar de isolatie en kieren van je huis. Bij het primair fossiel energiegebruik wordt er gekeken naar de koeling, verwarming, ventilatie en warm water. Bij de hernieuwbare energie wordt de hernieuwbare energie gedeeld met de primair fossiel energiegebruik.

TOjuli

Een ander begrip dat je moet leren kennen, is TOjuli. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Dit kan kloppen, want het bestaat nog niet zo lang. TOjuli staat voor temperatuuroverschrijding juli en is ontstaan door de warme zomers die we sinds kort kennen in Nederland. Huizen van tegenwoordig worden dan ook al op deze warme temperaturen voorbereid. De huizen worden energiezuiniger gemaakt, en dit voorkomt oververhitting. TOjuli is een grenswaarde die zorgt voor een verlaging op oververhitting. 

Natuurinclusief bouwen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: natuurinclusief bouwen. Maar wat houdt het precies in? Als je natuurinclusief bouwt, bouw je je huis duurzaam om de biodiversiteit te kunnen behouden. Wist je bijvoorbeeld dat insecten en vogels zich nestelen onder je dakpannen of in de kieren van je huis? Nieuwe huizen die gebouwd worden hebben deze kieren meestal niet, omdat deze uitstekend worden geïsoleerd. Op deze manier hebben deze dieren geen plek om te leven. Om dit probleem op te lossen kan je broedplekken plaatsen in bijvoorbeeld de gevel of onder het dak. Hierbij kan je denken aan een vleermuiskast, gierzwaluwkast, vlinderkast of een insectensteen. Deze broedplaatsen zorgen ervoor dat de dieren ongestoord verder kunnen leven, zonder dat hun verblijfplaats verdwijnt of wordt weggehaald.